Had ik maar …

De Australische verpleegster Bronnie Ware, heeft mensen op hun sterfbed gevraagd waar ze spijt van hebben. Dan blijkt dat het vooral gaat om zaken als trouw aan jezelf, minder hard werken en sociale contacten onderhouden. Had ik maar …

Bronnie Ware heeft haar bevindingen opgeschreven in een boek: ‘The Top Five Regrets of the Dying’. De top vijf ziet er als volgt uit:

  • Had ik maar de moed gehad om trouw te blijven aan mezelf en niet het leven te leven dat van mij verwacht werd. Dit is het meest gegeven antwoord. Als mensen beseffen dat hun leven voorbij is en duidelijk terug kunnen kijken, realiseren ze zich dat veel dromen niet zijn uitgekomen. De meeste mensen hadden niet eens de helft van hun dromen geleefd. Ze stierven met de gedachte dat ze verkeerde keuzes hadden gemaakt. Gezondheid brengt veel vrijheid met zich mee. Dat realiseren mensen zich pas als ze niet lang meer te leven hebben.
  • Had ik maar niet zo hard gewerkt. Dat zei bijna elke mannelijke patiënt die door haar werd verpleegd. Ze vonden dat ze hun kinderen niet hadden zien opgroeien en hun partner te weinig hadden gezien.
  • Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten. Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om de vrede te bewaren. Daardoor leven ze een middelmatig bestaan en worden ze nooit wie ze werkelijk willen zijn.
  • Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden. Vaak zijn we ons niet bewust van het voordeel van oude vriendschappen.
  • Had ik mezelf maar toegestaan om gelukkiger te zijn. Geluk is een keuze. Dat beseffen mensen pas aan het einde van hun leven. Ze bleven vast zitten in oude patronen en gewoonten. Diep van binnen hebben ze altijd verlangd naar iets anders.

Waar heb jij het meeste spijt van als vandaag jouw laatste dag op aarde zou zijn? Wat zou je graag nog willen veranderen en hoe ga je dit doen? Wat staat er op jouw bucketlist?

Wil je tips en inspiratie om jouw leven in overeenstemming te brengen met wat voor jou echt belangrijk is?